Send e-post

Copyright © 2009 B Sønsteby

Hobbyer
Hjemmelading
Våpen og utstyr
Kniver
Kniver en gang til
Trekopper
Ny stokk til Krico'n
Ny stokk til Lakelanderen
Ny stokk til Sako Vixen

Prosjekt ny stokk til min
Sako AI

For hver ny stokk jeg lager, så blir jeg mer og mer fornøyd med dem. Ingen tvil om at jeg liker bedre å skyte med mine hjemmelagde enn de serieproduserte som er tilpasset folk på 180 og med superlange fingre. Nei, her skal det være stokk for normalt skapte folk ;-)
Denne gangen er det Sakoen som skal på rett tilpasset treverk.

Slik så den ut FØR jeg begynyte. Med mishandla orginalstokk kunne jeg endelig skyte med den, men det var liksom noe som manglet. Ikke minst i forhold til den lille Kricostokken. Den er blitt grom, og noe slikt må jeg forsøke å lage her også, bare ennå litt slankere og en del smekrere. Så da var det å sette i gang på nytt og bore og frese, raspe og file, banne og sverte, raspe og file, pusse og gnikke.

Slik ser Kricoen ut i dag, og så får jeg nå se da, om jeg evner å få til noe som er like godt å skyte med og som passer min smekre kropp like godt. Ideen om å få kolbekammen like høy som her skal ligge fast. Likeså avstand mellom pistolgrep og avtrekker. Tar trolig av litt mer under på kolben for at den ikke skal virke så høy. Ser jo værre ut enn ei padleåre, dette. Det skal noe til at alt dette skal klaffe, men jeg skla gjøre et forsøk.

Utgangspunktet er slik, etter fresing og boring. Ikke helt fornøyd, da det trolig må være visse avvik fra malen den er fresa etter og min kasse. Har gått til innkjøp av nøttetre fra "Junaiten" til denne også, akkurat som til Lakelanderstokken. Det er lett og skal i tillegg være langt mykere å raspe i så det skal gå å se resultater etter 100 drag. Hjemmeavlede bjørkestokker som jeg har raspa på tidligere var temmelig mye hrdere og mindre medgjørlige. Flammebjørkstokkene var værst, for der gikk jo veden i alle retninger. Da er det kanskje håp?

Her har jeg fått grovforma utvendig og så er det tid for å legge nedi kassa før jeg gjør mer.


Kassa begynner å falle til rette i sitt leie nå, men her ble det mye jobb. Må være endre mål på den kassa som har vært mal til fresinga, eller så har fresehodet vært for lite. Ingen ting som passer akkurat, men høla til skjefteskruene ser foreløpig ut til å sitte på rett plass. Pipekanalen er for trang, men det var avtalt. Nå skal det raspes med "kanaljern" !Snart på plass. Kassa må senkes litt til, men det er bare småjusteringer. Fortreet må kappes litt og det samme må kolben i bakkant, men det går seg til. Blir plass til mye beddemasse rundt denne kassa, tror jeg, for det er blitt litt ymse med uttaket enkelte plasser. Gubben har vært irritert og tatt i litt ekstra enkelte plasser, og det synes!!! Godt dette skal være jaktvåpen og ikke utstillingsobjekt ;-)Her er nok kassa på plass der den skal ligge.Nå ser det slik ut. Må slanke hele stokken litt, men det begynner å likne noe nå. Ta litt på toppen av kolbekammen og bittelitt under. Litt i bakkant av pistolgrepet og justering av noen vinkler. Nå er den til bedding, og så får jeg ta de siste justeringene både på denne og Lakelanderstokken. Håper det blir noen solskinnsdager framover, så man kan sitte ute og nyte sola mens man gjør pirkearbeidet.Det var tatt litt mye i utfresinga på venstre side av kassa. Har limt på en bit, så blir det å pusse den ned til passe høyde.Nå er det ikke mye som mangler før jeg er i boks.Så trodde jeg at alt var i boks, med unntak at tilpasningen av avstand mellom underbeslag og kasse. Det var det slett ikke. Beddingen måtte gjøres på nytt og så blir det å gå på med rasp igjen. Ja ja, har man ikke noe å finne på, så får en det.Nå nærmer det seg.Har gjort unna all puss og justering nå. Kappa er på plass og finpuss kommet så langt at nå skal den fuktes så veden reiser seg for nedpussing.Skikkelig fukta. Oppdager at det er stort skille i fargen på veden. Der må jeg finne på noe.Siste blikk på "originalen". Nå skal de lyse partiene i fortreet farges med Herdins vannbeis. Tester med mørk valnøtt og stryker inntil årringen som markerer skillet. En liten test på en annen trebit viser at med et slikt strøk som pusses lett ned og så olje på hele planken så skal det bli langt mer jamnt. Håper jeg har rett. Det blir trasig å måtte pusse ned hele greia for å fjerne fargen.


Det første rådyret som ble skutt med Sakoen. Med litt tur, så blir det vel en bever som første vilt med den nye stokken, men da har jeg det travelt!! Lykkes ikke det, så blir det vel et nytt rådyr som blir første vilt, tenker jeg :-)