Send e-post

Copyright © 2009 B Sønsteby

Fenjas valper 2018
Jippys valper 2018
Celeste er parret
Nanna
Fenja
Åstdalen's Edda
NVCH NUCH SE UCH
Åstdalen's Diva de la Chasse
Åstdalen's Femme Fatale
Høgmossens Celeste le Cadeau
Åstdalen's Jippy la Chasseuse
Tidligere elghunder
Tidligere fauve'r
Historikk BFdB

HUNDENE

Her på Sandbakken er livet litt annerledes prioritert enn hos folk flest. Alt som alle andre MÅ være med på, synes jeg godt jeg kan la være. Hunder derimot, og fritidssysler relatert til det, er det som får all min ledige tid. Ikke å forglemme jakta, da. Livets sjel. Å sitte med ryggen mot en stubbe og nyte losen som ljomer i lia mens man ikke enser andre lyder. Da er livet godt å leve, da. Innimellom, når jakta har gitt resultater, er det en blodig og hårete hundenese som gjerne vil gi også deg en vennskapelig sleik. Samhørighet kaller en slikt.

De er blitt mange etter hvert, hundene. Fra en sped start med elghunder i 1980 og kun interesse for å ha en god jakthund, til dagens interesse også for jaktprøver og oppdrett.

Jeg har faktisk kjørt bil helt til Frankrike for å kjøpe meg hund. Først en Basset Fauve de Bretagne tispe i 2002 som jeg hadde ganske store forhåpninger til. Lita, rød og rufsete, men duverden så mye hund i liten innpakning. Hun er så langt den eneste Fauvetispa i Skandinavia som er trippelchampion. Senere har jeg hentet en til og fått ei opp med litt hjelp av andre. Den siste endog drektig da hun kom. Ja ikke nok med det, sommeren -04 hentet vi opp en hannhund og i 2007 nok en. I tillegg har det blitt et par valper av eget oppdrett som har fått oppholdstillatelse på Sandbakken. Mange fine turer til Frankrike har det gitt og mange gode minner og venner. Nevnes må også at disse importene og de valpene som er kommet, har gitt oss flere priser fra Norsk Bassetklubb for resultatene avlsarbeidet og oppdrettet har vist. Det er vi meget fornøyde med og stolte av.

Nå vil vel mange si at: "Jammen så forskjellige da du!"
Nei, er ikke enig i det. Robuste, avlet for bruk, mentalt meget stabile og verdens triveligeste familiehunder.
Dette var altså en beskrivelse av begge rasene, i alle fall de individene jeg kjenner til.

Jaktlysten bobler i begge. Det kan nesten være i overkant enkelte ganger. Nåja, i overkant blir det vel aldri. Tenk på alle de hundene som ikke vil jage. Da er jaktlyst et luksusproblem. Og som jeg skrev lengre opp. Dette er sunne og friske raser, så vi slipper å kjøpe klippekort hos veterinæren. De skal vi bare besøke når vi en gang i året skal vaksinere.

For å kunne informere litt mer om disse rasene vil jeg etter hvert legge ut en side for hver rase med historikk og bilder. Husk at det er noe jeg har skrevet selv ut fra den kunnskap jeg har klart å tilegne meg og ikke noen offisiell rasestandard/rasebeskrivelse. Så langt er BFdB historien kommet lengst og lagt ut.

HISTORIKK BASSET FAUVE DE BRETAGNE.