Send e-post

Copyright © 2009 B Sønsteby

Hobbyer
Hjemmelading
Våpen og utstyr
Kniver
Kniver en gang til
Trekopper
Ny stokk til Krico'n
Ny stokk til Lakelanderen
Ny stokk til Sako Vixen

Prosjekt ny stokk til Krico 600

En kort oppdatering nederst på siden

Det har blitt et par sprekker i den gamle stokken. Irriterende, men ikke noe å få gjort noe med nå. Det er vel manglende bedding som har vært årsaken, og så har skjefteskruene blitt liggende an mot treverket. Det er ikke sunt. Så var det i gang i tenkeboksen, for å finne ut hva jeg skulle gjøre med det. Ny jaktfeltstokk var å få fatt i for den nette sum av 3500,-. De er klumpete og i tillegg hadde den justerbar kinnstøtte som gikk hele veien bakover. For meg som evt. må kappe stokken 5 cm, så er ikke det noen god løsning. Brukte stokker var sikkert å få fatt i, om man leter lenge nok, men utålmodigheten kan innimellom få skikkelig tak i en. Jeg kunne jo selvsagt limt og beddet den gamle og håpet det holdt noen år til, men det virket egentlig som bortkastet tid. Om jeg sender originalen til Gävle Kolvmakeri, så kan han frese en kopi og evt la det ligge igjen litt ekstra treverk her og der. Joda, fristende det, men en tur til Gävle frister vel ikke så mye.

Ingen hemmelighet at jeg liker stokken på min Krico i 30-06, så jeg funderte på å kopiere den til "den lille" også, og brått en ettermiddag bestemte jeg meg for at NÅ skal jeg i gang. I skjulet stod et emne klart som en kompis har laminert for meg. Lokal bjørk fra Sandbakken som jo kunne vært moro å ha som stokk. Dessuten, om jeg greier å lage en tilnærmet kopi av den andre Krico'n så har jeg i alle fall en stokk som er gnistrende god å skyte med.

Fram med "godstokken" og tegneblyant og så var det å forsøke å overføre det til emnet. Den stiplede linjen viser originalen og hvor stor forskjellen blir på et par vesentlige punkter. Den stiplede linjen bak er ment for kapping. Skal på ei skikkelig god kolbekappe, da jeg funderer på å kappe løpet til 45 cm når det hele skal på plass i stokken. Med den løpslengden og demper vil jeg trolig få omtrentlig samme balanse som i 30-06'n. Jeg funderer forresten litt på å kopiere en ide fra noe jeg så i Vapentidningen for å få litt slankere fortre. Der var det filt ned, så underbeslaget så ut som om det var senket litt fra den øvrige stokken. Lettere å få en ren linje fra underbeslag og fram til avslutningen på stokken på den måten. Vi får se. Har en mistanke om at "veien blir til mens man går" i dette prosjektet, da jeg sikkert gjør en del feil underveis om jeg må korrigere på diverse "kreative" vis :-)

Hmmm lurer på om jeg får til dette. Innbiller meg at første skritt er å få borret hull til skjefteskruene. Uten søylebormaskin er det en utfordring, men jeg målte, tenke og skred til verket. 171 mm mellom senter av hullene og 7 mm hull. Da kan jeg evt gå på med rundfil og justere litt i etterkant om det ikke blir helt beint i forhold til senter av stokken.

Der var i alle fall de første målene på plass. Så er det fram med drillen og be en bønn til jaktens gudinne og overlate resten til skjebnen.

Man tager hva man haver og setter i gang. Det ble kanskje en millimeter feil, men klart innenfor de toleransene jeg hadde i hodet før oppstart. På ingen måte mer enn at det greit lar seg justere. Ja - ja, jeg er da i gang.

Så var det å lage et leie til kassa. Tenkte å borre ut magasinåpningen slik at det blir litt enklere å bruke hoggjernet. Om jeg legger igjen et par millimeter som klaring på begge sider så burde det gå å bore dette på frihånd. Tror i alle fall at jeg sparer en del tid på å gjøre det på denne måten. Må vel formskjære stokken litt også, så det ikke blir så mye tre å håndtere. Blir dessuten lettere å se hvordan borringen lykkes dersom jeg har tilnærmet rett avstand til "bunn" av stokken. Nå skulle man hatt båndsag.


Det går greit når man kjenner noen som har båndsag også.

Konturene er skåret ut de første feilene avslørt. Borstativet mitt var ikke bra nok for å bore helt rett, så hullene kom ut litt skjevt på senter av emnet. OK, da må jeg rette de opp litt. Skal gå greit det. Neste etappe er å ta ut for kasse/løpskanal og underbeslag.

Snart ferdig med å ta ut til underbeslaget og så skal jeg rette hullene. Har tatt ut det meste til kasse/pipe også, så det blir ikke så lenge før det er tid for bedding. Bare det er gjort, så er "plankekjøringa" i gang. Mye av forminga er jo bare å raspe og raspe. Vil synes fort på stokken når en er kommet så langt.


Tok litt tid dette, i og med at det var en som funderte på å kjøpe "hele stasen", men han ville ikke betale noe for herligheta, så da er den fortsatt min og prosjektet går videre. Begynner nesten å likne ei børse nå. Er snart klar for bedding. Må vel senke bakenden på kassa 3mm eller så først. Fremst på stokken så ligger pipa nesten der den skal. Har gjort noen blundere underveis som har laget litt merarbeid og noen som ikke lar seg pynte på uten videre. Skit au, det er bruksbørse jeg skal ha, ikke pyntedokke. Fant vel også ut at jeg skulle ha børsa litt dypere i stokken enn den er originalt. Har den liksom litt mer "inni hånda" på den måten. Så forresten en løsning i Vapentidningen i forhold til hvordan man lager en slank stokk uten å få knekk i linjene rett foran underbeslaget. Mulig jeg går for den, om jeg får det til. Vil tro at tapen som er klistret på pipa såvidt synes på bildet. I bakkant av den har jeg tenkt å kappe. Det skal også bort 65-70mm i bakkant før kolbekappa settes på. Da burde den bli kort og hendig. I og med at den blir så kort/lett så skal jeg bruke en 25mm Decelerator kappe. Om alt går som planlagt nå, så skal jeg skyte dåhjort i los for Diva til høsten med denne :-)Bildet er klikkbart, så dere kan få opp et bilde i noe bedre oppløsning for å se på alle feilene "stokkmakeren" har gjort.

Da er stokken klar for bedding og jeg har fått tegnet inn konturene omtrentlig slik jeg håper det vil bli til slutt. Modellen ligger under og hører hjemme på min Krico i 30-06. Jeg pleier jo alltid å si at min favorittkasse er Husqvarna 1900, men om jeg ser på hvilket våpen som blir med nesten hver gang jeg er ute på noe mer alvorlig enn rådyr og beverjakt, så er det "den lange Krico'n". Ingen tvil om at det er den stokken jeg trives best med i skogen, samtidig som jeg er veldig glad i kaliberet. Duger til alt, 30-06.Så er raspinga i gang for fullt. Huff og huff. Burde nok brukt noe maskinellt rivjønn av et eller annt slag,
men det er sikkert moro i ettertid å vite at man har brukt bare henda (kan i alle fall innbille meg det).
Fortsatt er kolbekammen for høy, da jeg ikke får ut sluttstykket slik den er nå. Alt er for tjukkt ennå også, men med et par lite interessant skirenn framover så skal det vel bli ei råd. Det skal også kappes litt i begge ender, men satser på å gjøre unna raspinga og trolig også litt pussing før jeg går på den biten. Nettskjæring i vanlig forstand blir det ikke her, da jeg ikke får til det. De linjene ville blitt så krokete at det hadde skremt viltet. Nei, det må bli en annen løsning og jeg har fått noen tips/ideer.


Så er beddinga på plass og jeg har kommet i gang igjen med rasping igjen. Det synes ikke så godt ennå og tar vel sin tid, men om jeg bare får satt meg til et par timer så skal mye av grovarbeidet være gjort. Har også funnet ut at det neste jeg må lære meg er bedding, da det kunne vært greit å kjøre hele prosessen selv. Blir jo litt spennende å se om jeg får den til slik jeg har ment, hvis ikke, så blir det vel å ut på markedet for å se om noen vil ha ei slik rifle. Ment for meg, men ikke helt passe lell.Nå er'n kappa til endelig lengde (lengde blir kanskje feil ord i og med mine korte armer). Har raspa mye og pussa en god del.
Blir litt endring av pistolgrepet og slanking, men det synes jo ikke på bildet. Skal se om jeg kan runde av litt i bakkant
uten at det blir stygt i forhold til låskassa. Vurderer litt lavere kolbekam, samt andre fortre/pistolgrepsavslutninger
Tror jeg nærmer meg den endelige formen her. Litt rasping igjen på selv kolben og myyyye pussing med sandpapir.


Her har jeg gjort unna det meste av pussinga med 40-papir. Da ser en jo litt bedre hvordan det hele ser ut, og vips så ser en flere ting som må endres litt. Større åpning til håndbaken på høyrehånda, kolben er fortsatt for høy bakerst, så jeg må ta litt i nerkant. Kappa er rett og slett ikke så høy. Avslutningen bak kassa må rundes litt mer. Radien i pistolgrepet endres litt. Slik kan jeg holde på, men det er bare småjusteringer. Den føles meget god å holde i og den skal skyte som ei stråle. Et par dager til med regnvær, så skal jeg være klar til å gå på med fint papir og kanskje få på første laget med olje :-)


Beisa - pussa - beisa på nytt og pussa igjen. Da mener jeg å ha pusset med tilstrekkelig fint papir.
Gnidde inn et strøk med olje i går og har gnidd inn et lag til i dag. Den var tørst, gitt!
Det var ikke mye liv i denne bjørka, men så har den vokst på karrig sandjord her på Sandbakken.
Da skal en vel ikke forvente så mye spill i flammeved og andre "snurrepiperier".
Et lag til med olje i morgen tidlig og kanskje det blir prøveskyting i morgen kveld??
Nå dukker det sikkert opp noen feil, men de skal jeg leve godt med.
Børsa skal brukes og slites, så noen hakk eller riper blir det etter hvert også.
Ideen om "svart besetning" har falmet litt, så kanskje det blir "treskjæring" her også.
Funderte egentlig på rosenkrans av elggevir som pistolgrepsavslutning og kanskje også som avslutning på fortreet.
Har emner som passer, men kanskje jeg heller skal bruke rilkule farget med svart og gult?
Hmmmm...... jeg må lete litt i haugen med knivskaftemner. Det kan ligge "gull" der.

Fikk forresten en kjettersk tanke i dag.
Denne rifla fortjener et villkattkaliber når originalpipa i .308 snart er utskutt,
og ideene har allerede begynt å svirre om noe som "ingen andre har".
Hva med en 6,5x250 Savage eller en 6,5mm BR? Heller mot førstnevnte, men det kan dukke opp mange nye ideer her.


Et strøk med olje om dagen hjelper. Har også fått tatt ut for magasinutløseren og satt på rembøylefester.
Da er neste etappe å nettskjære, tror jeg. Jo mer jeg tenker på det, jo mer heller jeg mot nettskjæring.
En fordel å gjøre det før jeg behandler stokken med noe mer enn vanlig olje, vil jeg tro.
Å nettskjære i finishing oil med herder er neppe vellykket.
Tror jeg skal sette på kolbekappa igjen og legge inn kassa, så jeg får et skikkelig bilde at oppsatsen snart.
Gleder meg til å skyte med den nå etter så mange timer med rasp og fil.


Slik ser pretterten ut med kassa og kolbekappa på plass. Ser det egentlig bedre på bildene enn i virkeligheten,
men jeg har nok vært inderlig tøff med pussepapiret etter beising og væting for å ta den strie busta.
Lurer på om jeg greier å få beisen til å trekke inn etter 3 lag med olje, gitt. Burde hatt litt jamnere farge over det hele.
Hadde aldri trodd jeg skulle bli for "flink" med pussepapiret, men nå er jeg jammen "imponert" over meg selv.


Nå har den fått såpass olje at jeg har montert kappe og kasse. Blir en tur til skytebanen med det første for å kjenne hvordan den er å skyte med. Like greit å få det unnagjort så jeg kjenner om jeg må gjøre noen endringer før siste finish blir gjort.

Her er et manipulert bilde, slik den evt blir seende ut med 46 cm pipe. Funderer alvorlig på en slik løsning.

Da har jeg forresten også funnet ut at den villkatten jeg funderte litt på bl.a. finnes på AmmoGuide sine sider under navnet 6,5-250 Bush. Det alene er vel grunn nok til å velge noe annet. Nåja, historien glemmer ikke Bush, men de fleste "vanlige" mennesker har vel allerede glemt ham. Patronen skal visstnok være en del brukt her i landet under -90 tallet til metallsilhuettskyting. Må forsøke å få meg en prat med noen av de som var aktive på den tiden og få litt mer info. Når jeg ser den som kortpipa får jeg litt andre assosiasjoner, forresten.
Hva med en .338 Federal. Den egner seg helt utmerket til korte piper og da har jeg tilstrekkelig kraftig "stutt" børse for gris også. For egen del vil jeg ikke jakte svarte grinete griser med 6,5 eller tilsvarende. Det er passe til rå, rein og då, men der bør det nok også være stopp, etter min mening. Det er jo bare å lese svenskenes statistikker. Da var allerede en ny ide på plass. Godt jeg har lang tid på å bestemme meg. Er jo glad i .338-06'n så kanskje en kortpipa .338 ville gjort at jeg bare jakta med det kaliberet? Jeg får si som Aukrustskikkelsen Halstein Bronskimlet: "Fylj med i neste bolken godtfolk. No vert da spennande!"


Da har børsa vært gjennom flere kvelder på skytebanen og jammen ble den behagelig å skyte med. 1900'n i 6,5x55 med 120 grs kuler kjennes kraftigere ut enn denne i .308 med 140 og 155 grs kuler. Da har jeg i alle fall truffet med designet på stokken i forhold til rekyl. Er forresten ikke helt fornøyd ennå, heller. Mistenker at det blir å gå på med rasp og fil en gang til. Slanke ned pistolgrepet litt til, ta vekk 1 cm på undersiden av kolben og ta ut litt mer for tommel opp mot kolbekammen. Det siste er enkelt med en rondell på fleksibel slange, det første er en forb... drittjobb. Uansett så kan jeg ikke nettskjære før jeg har bestemt meg.

Jeg må vel skyte prøva med smått'n i løpet av sommeren slik at den har mulighet til å bli med på jakt. Tviler vel på at det blir alvor med den, men greit å vite at den er klar. Kan jo egne seg til en rein dåhjorttur, f.eks. Dessuten har jeg jo masse ammo til den og den skal nå brukes til et eller annet den også. Bør i det minste skytes opp før det skiftes pipe i børsa.


Tankene svirrer fortsatt rundt hva jeg skal velge til kaliber. Var innom ei sjappe med mye ammo her om dagen og fikk med meg ei tomhylse fra en 6,5x47 Lapua. Den så også fristende ut dersom jeg skulle finne ut at det kan være kjekkt å ha muligheter til å kjøpe ei pakke ammo i stedet for å forme hylser og lade alt sjøl. Der får jeg i det minste hylser med rett bunnstempel. Kan være greit det også.


Her er bilde med en liten sammenligning av eksisterende patroner og mulige valg. Til venstre en .308 , deretter en 6,5x47 Lapua, så en 6,5x.250 Savage og til høyre en 6,5x55 for referansens skyld. Hadde egentlig tenkt å lage til en .260 Rem, men i og med at jeg ikke har necksizer til 6,5 så fikk jeg ikke til den. Har vel en 6,5 BR en plass også som burde vært med på bildet, om ikke annet. Jeg har da i det minste fått ett kaliber til å tenke på, og samtidig vurdere om det kan være greit å ha muligheten til å være makelig.

Om jeg sammenligner de tallene jeg har funnet for hylsevolum, så ser det slik ut:

6,5 BR - 2,59
.250 Savage - 3.05
6,5x47 Lapua - 3,15
6,5 Creedmoor - 3,40
.260 Rem - 3,55
7mm 08 - 3,58
.308 Win - 3,62
.338 Federal - 3,66
6,5x55 - 3,71

Skal en trekke noen slutning fra dette, så er det vel at dersom jeg vil ha et kaliber godkjent for storviltjakt, så er det minimum .260 Rem, men da er jeg like fristet av 7mm-08. Kan være aktuelt å gå for .338 Federal også. Da kan en bruke 180 grs eller så til rå/då og 225 grs til elg/gris. Det er vel små behov for et storviltkaliber til, så jeg er fristet til å velge en av de minste. Som tidigere skrevet her. Det er godt jeg har litt tid på meg, for her blir de mange nesten-avgjørelser før det hele er i boks.


Så er elendigheta i gang. Nettskjæring er og blir noe dritt, men jeg må vel gjennom det. Toooooor, hjælp!!!!!


Her har jeg merka på sånn omtrentlig hvordan omrisset skal bli. Vinklene blir noe skarpere og ytterlinjene kommer nok litt lengre ut på stokken, men det gri en omtrentlig oppfatning av hvordan det vil bli. forhåpentlig blir linjene rettere enn hva en skjelven hånd kan utrette uten hjelp og støtte.


Inntil jeg kommer i gang, så har jeg vært avgårde og gjenget pipa for demper. Ble kappet litt i samme slengen, så nå er a snerten og hendig. Da har jeg i alle fall tid til å finne ut om jeg trives med henne slik, før jeg bestemmer meg for hvilken 6,5 patron som skal inn. Akkurat nå så heller det mot en 6,5x47 Lapua av praktiske årsaker, og så får en bare se hvor mange ganger en endrer mening underveis.


Da er nettskjæringa ferdig og beiset. Ble, om ikke annet, behagelig å holde i. Det vil si at jeg er fornøyd med det funksjonelle.
Beisen er allerede på og et oljestrøk venter om en time eller to. Stokken var så mettet med olje at det kom opp under nettskjæringa. Om det er en fordel eller ulempe mens man holder på aner jeg ikke, men at stokken er skikkelig metta skulle det vel ikke være tvil om. Må vel nesten ut med den i løpet av uka, så nettskjæringa "får se dagens lys". Kanskje blir det alvor til helga for oppsettet også. Vi får se.


Prosjektet er vel med dette forsåvidt over, for denne gang. Nå står bare igjen å skyte ut pipa og sette inn ei ny etter hvert. Skal jeg oppsummere litt, så må jeg nok konkludere med at det å lage en stokk helt fra scratch var ennå mer arbeidskrevende enn jeg hadde forestilt meg. Mange feil har jeg gjort underveis og de fleste har jeg på et eller annet vis fått retta opp. Nettskjæringa var kanskje det mest utfordrende, men den får nå være som den er inntil videre. Stokken ble i alle fall meget god å holde i og skyte med, noe som vel er det viktigste i denne sammenheng. Ideen om et lett 6,5 kaliber står fortsatt ved lag, men mye kan skje underveis.

Så er vel spørsmålet om jeg går på noe slikt en gang til? Tja, jeg har jo lært litt underveis og vil helt sikkert ikke gjøre om alle feilene, i alle fall. Ny vil sikkert dukke opp. Jeg tror at dersom det er mulig, vil jeg nok forsøke å få frest til kasse/pipe. Sparer utrolig mange timers jobb for en amatør. Hadde jeg funnet det rette emnet, enten i fin flammebjørk eller svartor (eller noe annet som dukker opp) så hadde jeg trolig ofret denne stokken på kopifresens alter. Dersom jeg i framtiden skal ha meg en liten lett .222 eller liknende så vil nok også en slik tanke være aktuell. Det må da være en eller annen med kopifres som har mal til en Vixen eller 527?

Nei nå skal jeg ikke sitte her og planlegge mer tidtrøyte. Det har jammen gått med nok tid som det har. Gleden ved å ha gjort det aller meste selv er i alle fall stor, og nå skal det skytes og jaktes framover, ikke raspes og pusses!

Debuten for rifla ble slett ikke så dårlig den !!


Dersom dere får slike minner med hjem i høst, så skal vel alle smile :-)


Jeg synes den forrige ble så god å skyte med at lysten på en til ble for stor.


Med den gamle som modell kom jeg da i gang. Denne gang er emnet i svartor og ikke bjørk. Her er mye av grovjobben unnagjort og likheten mellom de to er temmelig stor. Svartor er rimelig lett trevirke, så her har jeg muligheten til å få en lettvektstokk. Med ei anna slank, kort pipe så vil denne komme helt ned mot 2,5 kilo før jeg sette på baser. Det kunne jo vært stas.


Her er våpenet klart. Med baser og originalpipa kappet til 47 cm er det såvidt den bikker 2,7. Denne kan virkelig bli lett om jeg tyner gramvekta litt. Vi får se etter hvert. Foreløpig kan den være som den er. Ble i alle fall nydelig å skyte med og den har allerede hatt sine første jaktdager. Ikke noe vilt ennå, men det kommer - det kommer :-)

S K I T  J A K T !!!